Как да изберем сървър?

08 апр Как да изберем сървър?

Сървърът е задължителен елемент от компютърното оборудване на всеки офис. Освен работните станции (компютри и лаптопи), сървърът дава възможност да се стартират различни приложения, да се изпращат е-мейли, да се стартират виртуални машини и да се извършват сложни задачи, свързани с ежедневната работа в офиса. В зависимост от употребата съществуват различни видове сървъри, като за всеки вид изискванията за хардуер варират. В тази статия ще разгледаме най-използваните видове сървъри и ще опишем как да изберем подходящ сървър за специфичните нужди, които имаме.

Как да изберем сървър?

Най-общо сървърите се различават според операционната система, която използват. Най-разпространените сървъри работят с Windows или Linux. В зависимост от операционната система на тези сървъри могат да бъдат инсталирани други приложения, например за изпращане на е-мейли, обслужване на уеб сайтове, поддръжка на терминални решения, поддръжка на Active directory, поддръжка на бази данни и др. Когато се колебаем какъв сървър да изберем, трябва да помислим какви роли ще изпълнява той. Важно е да предвидим и броя на потребителите, които ще бъдат обслужвани от този сървър. Ако те са повече, то сървърът трябва да разполага с добър хардуер, който да гарантира висока производителност и надеждност. Ето най-честите задачи, които може да изпълнява сървърът в офиса:

1. Файлов сървър – това е сървър, чиято основна роля е да съхранява важните файлове в офиса и те да бъдат достъпни от всички останали компютри по всяко време. Необходимите ресурси за файловия сървър основно са голямо дисково пространство, като има възможност за избор на операционна система, която трябва да гарантира интеграцията със съществуващата мрежа. Файловият сървър е компютър, който отговаря за централизираното съхранение и управление на файлове с данни, така че другите компютри в същата мрежа да имат достъп до тези файлове. Файловият сървър позволява на потребителите да споделят информация по мрежата без да се налага физически да прехвърлят файлове на диск или на външна флаш памет. Всеки компютър може да бъде конфигуриран да бъде домакин и да действа като файлов сървър. В най-простата си форма, файлов сървър може да бъде един обикновен компютър, който обработва заявките за файлове и ги изпраща по мрежата. В една по-сложна мрежа, файлов сървър може да бъде специално устройство за съхранение на данни (NAS), което служи като отдалечен твърд диск. Този диск позволява на всички компютри в мрежата да съхраняват файлове върху него, сякаш е техен собствен твърд диск.

2. Сървър за приложения – неговата основна роля е да осигурява работната среда за функционирането на различни приложения, които ползват обща база данни за основните бизнес процеси и операции. В зависимост от конкретните приложения, които желаем да стартираме, трябва да предвидим те да бъдат съвместими с операционната система на сървъра. Ако приложенията изискват Linux, то трябва да изберем сървър, който работи с тази операционна система. Водещ критерии за избор на сървър са изискванията на самите приложения.

3. Уеб и и-мейл сървър – това е най-често разпространеният сървър, който се ползва от почти всички компании в техните офиси. Този сървър поддържа Интернет сайтовете на компаниите, грижи се за изпращането и получаването на електронна поща, служи за филтриране на нежеланата поща (спам), осигурява поддръжката на уеб базирани приложения и бази данни. За да работи безпроблемно, уеб сървърът трябва да разполага с подходящ хардуер – голямо дисково пространство, бърз процесор, повече оперативна памет (RAM), бърза и стабилна Интернет връзка.

4. Терминален сървър – компютърните терминали предлагатдостъпност, централизираност и най-вече сигурност. Цялата информация на потребителите се пази на сървъра, а останалите работни станции се използват като терминали, които се свързват към сървъра. Чрез терминалния сървър Вие може да работите от който и да е компютър в офиса или от вкъщи. Така навсякъде ще имате своята поща, настройки, документи, музика, филми, които се съхраняват на терминалния сървър. За терминален сървър трябва да изберем компютър, който разполага с добър хардуер и непрекъснат достъп до Интернет. Терминалният сървър ще работи непрекъснато и съответно трябва да има оптимизирана консумация на електроенергия.

5. SIP/VoIP сървър – този тип сървър е предвиден да служи като телефонна централа, която използва специализиран софтуер за пренос на гласови данни. Чрез внедряването на SIP/VoIP сървър във Вашия офис Вие може значително да намалите разходите си за телефони, тъй като всички разговори минават през Интернет, а не през GSM мрежите на телекомуникационните оператори. На този сървър могат да бъдат инсталирани допълнителни приложения като например телефонен секретар с препращане на съобщенията на избран и-мейл адрес. Поставяйки SIP/VoIP сървър в офиса, Вие може да използвате Вашия компютър или лаптоп като телефон.
Освен употребата на сървъра, друг критерий за избор на оборудване трябва да бъде и мястото за съхранение на сървъра – дали ще бъде в офиса или в специален дата център. Ако сървърът ще се намира в дата център, то трябва да предвидим възможност за дистанционен достъп и управление. Основаната полза от поставянето на сървър в дата център е високата сигурност, гарантираната скорост на пренос на данни и допълнителните Интернет връзки, които биха били полезни, ако има проблем с основната връзка. Сървърът в офиса е подходящо решение за малкия и среден бизнес, тъй като можем по всяко време да имаме физически достъп до него. Това обаче поражда проблеми със сигурността, защото на практика всеки може да го изключи или да закачи допълнителни устройства към него и неправомерно да източи важни данни. Освен това, за да работи безпроблемно сървърът в офиса, трябва да сме предвидили отделно помещение със собствена климатизация, изведени комуникации и обезшумяване. Понякога осигуряването на такова помещение в офиса е по-скъпо решение, отколкото поставянето на сървър в дата център, който е специализирана сграда за съхранение на сървъри. Дата центровете предлагат няколко независими Интернет връзки, резервни дизелови генератори, ако токът спре, както и стриктен контрол на достъпа.

Основните производители на сървъри са HP, IBM, Dell, Lenovo, Supermicro и др. Ако изберем сървър от тези компании, няма да сбъркаме, тъй като техните сървъри са оптимизирани, работят със сертифициран хардуер, имат дълги гаранции и позволяват използването на специални приложения за ограничен достъп и дистанционно управление.

Ние от AnsiSoft предлагаме професионална помощ при инсталирането на сървър във Вашия офис или избран дата център. Ако желаете да закупите или наемете сървър, ние ще Ви помогнем както с подбора на хардуера, така и с инсталирането на операционна система и всички други сървърни приложения. Предлагаме и поддръжка на сървъри, която включва ежедневен мониторинг, редовно архивиране на информацията, филтриране от нежелана поща, антивирусна защита, оптимизиране на работата на сървъра и др. Не се колебайте да се свържете с нас, за да Ви помогнем с избора на сървър и да го внедрим във Вашата организация................................